Kogeneracijos panaudojimas pramonėje, versle ir viešajame sektoriuje

Kogeneracijos panaudojimas pramonėje, versle ir viešajame sektoriuje

Kogeneracija – perspektyvus ir efektyvus elektros ir šilumos energijos panaudojimo sprendimas pramonės, verslo ir viešajame sektoriuose.

Gamtinių dujų perdirbimas

Galimi panaudojimo sektoriai yra:

•          pramonės subjektai (gamyklos, gamtinių dujų perdirbimas ir kt.)

•          ligoninės, sanatorijos, sveikatingumo kompleksai (SPA)

•          viešbučiai, prekybos centrai, pramogų kompleksai

•          universitetai, mokslo įstaigos

•          šilumos tinklai

 

Diegiant mažos galios kogeneracines jėgaines, išauga energijos tiekimo patikimumas, sumažėja elektros ir šilumos kaina, lyginant su kaina elektros energijos, perkamos iš elektros tinklų, ir šilumos, perkamos iš šilumos tinklų. Sumažėja investicijos į energijos tiekimo ir paskirstymo sistemą, padidėja energijos gamybos efektyvumas ir sumažėja taršos emisijos.

Vienas iš perspektyviu sektorių, kur gali būti diegiamos kogeneracinės jėgainės, yra dideli viešbučiai ir SPA/pramogų kompleksai. Šie objektai dažniausiai patys suvartoja elektros energiją, o šiluma jiems reikalinga ištisus metus – patalpų šildymui, karštam vandeniui ruošti, baseinu šildymui, skalbykloms. Šiame sektoriuje tikslinga instaliuoti ir trigeneracinius įrenginius su absorbaciniais šilumos siurbliais patalpoms kondicionuoti.

 

Sanatorijose ir ligoninėse kogeneracinius įrenginius galima naudoti ne tik kaip pigesnės energijos tiekėjus, bet ir kaip rezervinius elektros energijos tiekėjus. Kogeneracinės jėgainės dažniausiai instaliuojamos vidutinėse ir didelėse ligoninėse ir sanatorijose. Instaliuojant kogeneracines jėgaines, dėl nepastovaus karšto vandens poreikio kartais reikia instaliuoti akumuliacines talpas.

ES valstybių kogeneraciniai - trigeneraciniai įrenginiai instaliuojami prekybos centruose, komerciniuose biuro pastatuose.

Pramonė dėl pastovių elektros ir šilumos sąnaudų yra perspektyvus, vienas pagrindinių sektorių, kur efektyvu  instaliuoti kogeneracines jėgaines. Trumpiausias investicijų į kogeneracinę jėgainę atsipirkimo laikas įmonėse, kuriose vyksta nepertraukiama gamyba ir elektros ir šilumos poreikis tolygus paros laikotarpyje.

Maisto, gėrimų ir chemijos pramonėje yra gausiai naudojamas vanduo. Gamybos metu susidariusios nuotekos yra surenkamos perdirbimui. Tam naudojami atitinkami gamtinių dujų perdirbimo būdai. Anaerobiniu būdu skaidant šias nuotekas gaunamos pramoninės biodujos, kurias sudaro įvairus metano ir CO2 kiekis. Sukauptos metano turinčios dujos gali būti naudojamos dujinių variklių  generatorių maitinimui kaip kuras, kurio pagalba būtų gaminama elektros ir šilumos energija.

 

Maisto pramonėje, utilizuojant savo gamybos atliekas, yra galimybė gaminti atsinaujinančią energiją. Tokiu būdu pramoninės įmonės gali ženkliai sumažinti gamybos išlaidas, mažiau teršti aplinką ir gali apsaugoti savo verslą nuo nuolat didėjančių energijos kainų.

Pagamintų pramoninių dujų kiekis tiesiogiai priklauso nuo anaerobiniam skaidymui pateiktos žaliavos šviežumo: kuo šviežesnė žaliava, tuo daugiau dujų iš jos galima išgauti. Surūgusi žaliava sunaikina reikalingas anaerobiniam skaidymui bakterijas. Idealiu atveju anaerobinio skaidymo metu nuotekų PH lygis turi būti lygus 6,8 - 8.

Tokios sistemos taip pat sumažina patogeninių mikroorganizmų ir bakterijų kiekį, bet žaliavoje jų visų, deja, nepanaikina. Visišką patogeninių mikroorganizmų ir bakterijų panaikinimą iš žaliavos užtikrina tik papildomas terminis apdorojimas.

Jei domina gamtinės dujos ar gamtinių dujų kaina susisiekite su mumis.

Menu
Uždaryti
Back
Account
Close